فهرست مطالب

نشریه حکمرانی و توسعه
سال دوم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی مطلبی کربکندی*، عادل آذر صفحات 3-39

    پیچیدگی روزافزون مسایل امروزی، طراحی و بکارگیری فرآیندهایی کارآمد جهت فایق آمدن بر این پیچیدگی را اجتناب ناپذیر ساخته است. علم طراحی نیز با طراحی مصنوعات نوآورانه و هدف محور جهت پاسخگویی به یکسری مسایل سروکار دارد. بر این اساس پژوهش پیش رو با دو هدف عمده توسعه مدل فرآیند پژوهش علم طراحی و دستیابی به یک شناخت نسبتا جامع از مبانی آن تدوین شد. مدل توسعه یافته، به صورت یک چرخه تکرارشونده شامل فعالیت های «شناسایی و تبیین مسیله»، «تعیین اهداف و الزامات راه حل»، «گردآوری و تحلیل داده و دانش»، «طراحی و توسعه مصنوع»، «ارزیابی» و «نتیجه گیری و ارتباطات» ارایه شد. چرخه ای بودن این فرآیند و در نظر گرفتن سه چرخه داخلی شامل چرخه های «تدقیق مسیله»، «ساخت» و «بهبود»، به جای پیگیری یک فرآیند خطی، یک مدل پویا برای حل مسایل علم طراحی پدید می آورد. همچنین در پژوهش حاضر، تلاش شده است جمع بندی خوبی از مبانی و مباحث کاربردی این حوزه از جمله پارادایم، اصول، حیطه پژوهش، قواعد، رویه ها، دستورالعمل ها، ابزار و روش های پژوهش علم طراحی ارایه گردد. در نهایت نیز گزارش مختصری از ابزارها و روش های مورد استفاده در یک نمونه واقعی طراحی مدل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: روش شناسی پژوهش علم طراحی، مرور سیستماتیک، طراحی مصنوع، مسئله محوری
  • عباس نرگسیان*، منصور یوسفی راد صفحات 41-73

    خط مشی های عمومی توسط قوای قانونگذار جهت حل مسایل عمومی تدوین و ابلاغ می شوند اما برخی از آنها اجرا نمی شوند یا در میانه راه معطل می شوند. بسیاری از رهاشدگی خط مشی های عمومی در بخش خصوصی و مربوط به صنایع به ویژه صنایع کوچک و متوسط بوده و آثار زیانباری را به این بخش به عنوان موتور محرکه صنایع بزرگ، تحمیل نموده به گونه ای که بررسی های آماری از تعداد  قابل توجهی از بنگاه های راکد در زمینه های مختلف بر اثر اجرا نشدن قوانین حمایت از تولید حکایت می کند. لذا هدف از پژوهش پیش رو ارایه مدل رهاشدگی خط مشی های عمومی در بخش صنایع ایران است. بدین ترتیب جهت استخراج عناصر اصلی مدل، در قالب مصاحبه نیمه ساختاریافته با 33 نفر از مجریان خط مشی های در بخش خصوصی در صنایع مختلف مصاحبه عمیق انجام شده است. گزینش مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند از شاخه نظری انجام شده است. مدل نظری رهاشدگی خط مشی های عمومی  با طی مراحل پژوهشی نظریه داده بنیاد و با شناسایی مقوله های علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و سرانجام پیامدهای پدیده با مرکزیت مقوله محوری با عنوان ایستایی خط مشی های عمومی، استخراج گردید.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، رهاشدگی، بخش خصوصی
  • مهدی گل وردی*، جبار باباشاهی، سید مجید احدی شعار، جواد مقدم صفحات 75-95

    نتایج افزایش بهره وری نیروی انسانی سازمان از مهم ترین اهداف هر سازمانی است. سازمان های نظامی و انتظامی نیز از این امر مستثنی نیستند و برای تحقق اهداف سازمانی شان نظیر تحقق امنیت پایدار نیازمند افزایش بهره وری در کارکنان شان هستند. در این میان عوامل سازمانی وجود دارند که با در نظر گرفتن آنها به عنوان گره های حل مسیله می توان تا حد زیادی بهره وری نیروی انسانی را ارتقا داد. لذا این پژوهش، با هدف شناسایی عوامل سازمانی موثر بر بهره وری عوامل گشت یگان عملیاتی پلیس 110 استان قم صورت گرفته است. این پژوهش، بر اساس نوع هدف کاربردی، به لحاظ نوع روش کیفی و شیوه توصیفی و از نظر رویکرد استقرایی است. جامعه آماری پژوهش، شامل مدیران و فرماندهان انتظامی استان قم و نمونه ی تحقیق به روش نمونه گیری هدفمند از این افراد بود. به منظور جمع آوری داده های کیفی از ابزار مصاحبه و به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ، از تکنیک تحلیل مضمون استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که عوامل سازمانی نظیر سبک رهبری، ویژگی های شغلی، نظام جبران خدمات، آموزش، پاداش و تنبیه، پشتیبانی و حمایت سازمانی و ارتقای شغلی بر میزان بهره وری عوامل گشت یگان عملیاتی فوریت های پلیسی 110 استان قم تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: بهره وری، سازمان های حاکمیتی، رویکرد کیفی، سازمان انتظامی
  • محمد محمدی*، علیرضا سویدی صفحات 97-122
    امروزه نیروی انسانی به عنوان مهم ترین و با ارزش ترین منبع در موفقیت سازمان ها شناخته می شود. از همین رو، سازمان ها تلاش های گسترده ای برای بهبود شرایط کارکنان، بهبود عملکرد و افزایش انگیزه آنان انجام می دهند. در این مسیر موانعی وجود دارد که مانع از دستیابی به بهره وری مطلوب می شود. طفره روی اجتماعی یکی از مواردی است که به طور مستقیم منجر به کاهش عملکرد و بهره وری کارکنان به ویژه در یک محیط گروهی می شود. طفره روی اجتماعی پیامدهای منفی بسیاری برای سازمان ها به همراه دارد و به طور مستقیم بر عملکرد سازمان تاثیر منفی برجای می گذارد. با توجه به شیوع پدیده طفره روی در سازمان ها از یک سو و کمبود مطالعات جامع در خصوص پیشینه پدیده مذکور، پژوهش حاضر بر آن شد تا این موضوع را با روش فراترکیب بررسی کند. در این راستا از 93 مقاله با محتوای مرتبط، 31 مقاله از نظر روش تحقیق کیفی بودند که مبنای تحلیل قرار گرفتند. برای ارزیابی پایایی یافته ها از ضریب کاپا و برای ارزیابی پایایی، انتقال پذیری، تایید پذیری و پایایی از ضرایب آلفای هلشتاین، پی اسکات و کرپیندرف استفاده شد. ضرایب بدست آمده برای این معیارها به ترتیب 711/0، 834/0، 770/0 و 860/0 بود که به معنای تایید معیارهای فوق می باشند. در نتیجه این تحلیل، 38 کد، 14 موضوع و 6 دسته عامل شناسایی شد که به ترتیب اهمیت شامل عوامل مدیریتی، شغلی، محیطی، فردی، ساختاری و تکنولوژیک بودند. محیطی، شخصی، ساختاری و فناوری.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، طفره روی اجتماعی، پیشایندها، فراترکیب
  • علی شرفی* صفحات 123-146

    حکمرانی اطلاعات رویکردی برای مدیریت کسب، خلق، ذخیره، سازماندهی، اشتراک، اشاعه و استفاده موثر از اطلاعات در داخل و خارج از یک سازمان است که بیشتر سازمان‏های امروزی از آن برای تسهیل و تسریع مدیریت فرایندهای اطلاعاتی خود از آن استفاده می‏ کنند. بنابراین هدف این پژوهش تشریح نقش حکمرانی اطلاعات در مراکز علمی است. این پژوهش بنیادی است و از روش کتابخانه ‏ای برای گردآوری اطلاعات از انواع منابع اطلاعاتی چاپی و الکترونیکی استفاده کرده است. حکمرانی اطلاعات در مراکز علمی شامل مولفه ‏های عمومی مانند افراد، فناوری، فرایندها، خط ‏مشی‏ها، ابزارها و مولفه‏ های خاص مانند ارزش اطلاعات، کیفیت اطلاعات، امنیت اطلاعات، حریم خصوصی، پذیرش اطلاعات و مدیریت رکوردها است که می‏تواند زمینه مدیریت چرخه حیات اطلاعات، اشتراک، دسترسی، استفاده، حفاظت و آرشیو اطلاعات را در میان جوامع علمی تسریع و تسهیل کند. همچنین حکمرانی اطلاعات می‏تواند از طریق ممیزی، اولویت‏بندی، تعیین خط‏ مشی‏ها، پالایش اطلاعات، کنترل اطلاعات و ایجاد سیستم ‏های اطلاعاتی زمینه‏ های افزایش شفافیت، پاسخگویی و انعطاف ‏پذیری و باز بودن، قانونگرایی، بهبود سرعت و اثربخشی تصمیمات و فرایندها، کاهش ریسک و هزینه‏ های علمی و کنترل فساد را در میان جوامع علمی فراهم کند. حکمرانی اطلاعات در مراکز علمی می‏تواند با ایجاد محیط و فرصت‏های مناسب زمینه حکمرانی، مدیریت و سیاستگذاری درست فرایندهای جستجو، بازیابی، کسب، خلق، ذخیره، سازماندهی، انتقال، اشتراک، اشاعه و استفاده، تجزیه و تحلیل و کنترل اطلاعات در میان جوامع علمی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: اطلاعات، حکمرانی، حکمرانی اطلاعات، مدیریت اطلاعات و چرخه اطلاعات، مراکز علمی
  • یوسف رمضانی*، قاسم انوری صفحات 147-166
    در جهان امروز، بسیاری از کشورهای دنیا که با محدودیت منابع ارزی مواجه هستند، درآمد های حاصل از گردشگری را به عنوان یکی از منابع مهم کسب درآمد ارزی خود قرار داده اند. بدیهی است که در صورت داشتن پتانسیل ها و منابع ارزشمند گردشگری می توان به بخش های گردشگری به عنوان منبع کسب درآمد نیز نگریست. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی_ پیمایشی از نوع همبستگی بود. خبرگان حوزه گردشگری مذهبی (مدیران سازمانی، سرپرستان تورهای زیارتی، مدیران هتل ها) در شهر مشهد تشکیل می دهند. و با توجه به نامعین بودن جامعه آماری، روش نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق از نوع غیر احتمالی در دسترس می باشد. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه استاندارد شده لوردس و همکاران (2005) برای سنجش متغیر خدمات دولت الکترونیک، فراهانی و همکاران (1391) برای سنجش متغیر گردشگری مذهبی و مجردی (1393) برای سنجش متغیر شبکه ها و رسانه های اجتماعی است. داده های به دست آمده با روش های آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار نسخه اس پی اسس 19 و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار  پی ال اس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که برنامه های صدا و سیما (رسانه ملی)، بستر رسانه های  اجتماعی نظیر اینستاگرام و تلگرام و خدمات دولت الکترونیک (دولت به دولت، دولت به کارکنان، دولت به شهروندان، دولت به کسب و کار، دولت به سازمان های گردشگری و دولت به گردشگران) نقش مثبت معناداری در توسعه گردشگری مذهبی دارد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری مذهبی، رسانه ملی، رسانه اجتماعی، دولت الکترونیک
|
  • Mostafa Motallebi Korbekandi *, Adel Azar Pages 3-39

    The increasing complexity of today's problems makes it inevitable to design and apply efficient methods to cope with this complexity. Design science is also concerned with the design of innovative and purposeful artifacts to solve specific problems. With this in mind, the following article was written with the two main goals of developing the design science research process model and achieving a relatively comprehensive understanding of its foundations. The model developed presents itself as a repeating cycle that includes the activities of "identifying and explaining the problem," "determining the goals and requirements for the solution," "collecting and analyzing data and knowledge," "designing and developing the artifact," "evaluating," and "reasoning and communicating." The cyclical nature of this process and the consideration of three internal cycles, including "problem verification," "building," and "improvement," rather than a linear process, creates a dynamic model for solving design science problems. In addition, this article has attempted to provide a good summary of the fundamentals and practical issues of this field, including paradigm, principles, research domain, rules, procedures, guidelines, research tools, and methods of design science. Finally, a brief review of the tools and methods used in a real-world example of model design is presented.

    Keywords: Design science research methodology, Systematic review, Artifact design, problem-oriented
  • Abbas Nargesian *, Mansour Usefirad Pages 41-73

    Public policies are formulated and promulgated by the legislature to solve public issues, but some of them are not implemented or are delayed in the middle of the road. Many of the neglect of public policies in the private sector and related to industries, especially small and medium industries, have imposed harmful effects on this sector as the driving engine of large industries, in such a way that statistical surveys of a significant number of stagnant enterprises in various fields It tells about the non-implementation of production protection laws. Therefore, the aim of the upcoming research is to present the model of abandonment of public policies in the industrial sector of Iran. Thus, in order to extract the main elements of the model, in the form of a semi-structured interview, an in-depth interview was conducted with 33 policy makers in the private sector in various industries. The selection of the participants has been done with the purposeful sampling method from the theoretical branch. The theoretical model of abandonment of public policies was extracted through the research stages of the foundational data theory and by identifying causal, contextual, intervening categories, strategies, and finally the consequences of the phenomenon with the centrality of the central category called stagnation of public policies.

    Keywords: Policymaking, abandonment, private sector
  • Mehdi Golverdi *, Jabar Babashahi, Seyed Majid Ahadi Shoar, Javad Moghadam Pages 75-95

    Increasing the productivity of an organization's human resources is one of the most important goals of any organization. Military and law enforcement agencies are not exempt from this, and in order to achieve their organizational goals, such as ensuring stable security, they must increase the productivity of their employees. In this regard, there are organizational factors that can be significantly improved if they are considered as problem-solving nodes. Therefore, this research was conducted with the aim of identifying the organizational factors that affect the productivity of patrol officers in the 110 operational police units in Qom province. This research is based on the type of objective applied, in terms of the type of qualitative method and descriptive method, and in terms of inductive approach. The statistical population of the research included managers and police commanders of Qom province, and the sample of the research was a purposive selection of these people. The thematic analysis technique was used to collect qualitative data using the interview instrument and to analyze the data obtained from the interview. The results of the data analysis showed that organizational factors such as leadership style, work characteristics, reward system, training, reward and punishment, organizational support and promotion have an impact on the productivity of the employees of the 110 operational police patrols in Qom province.

    Keywords: Productivity, Public Organizations, qualitative approach, Disciplinary organizations
  • Mohammad Mohammadi *, Alireza Soveidi Pages 97-122
    Today, human resources are recognized as the most important and valuable resource in the success of organizations, so that organizations make extensive efforts to improve the conditions of employees, improve their performance, and increase their motivation. In this path, there are obstacles that prevent the desired productivity from being achieved. Social loafing is one of the things that directly leads to a decrease in the performance and productivity of employees, especially in a group environment. Social loafing has many negative consequences for organizations and directly affects organizational performance. Considering the prevalence of the loafing phenomenon in organizations on the one hand and the lack of comprehensive studies regarding the antecedents of the said phenomenon, this research decided to examine this issue with a meta-synthesis method. In this regard, out of 93 articles with related content, 31 articles were qualitative in terms of research method, which were the basis of analysis. The Kappa coefficient was used to evaluate the reliability of the findings, and the Holstein, P-Scott, and Kerpinderoff's alpha coefficients were used to evaluate the reliability, transferability, confirmability. The obtained coefficients for these criteria are 0.711, 0.834, 0.770 and 0.860, respectively, which means confirming the above criteria. As a result of this analysis, 38 codes, 14 themes and 6 categories of factors were identified, which in order of importance were: managerial, occupational, environmental, personal, structural and technological.
    Keywords: human resources, Social Loafing, Antecedents, Meta-Synthesis
  • Ali Sharafi * Pages 123-146

    Information governance is an approach to managing the acquisition, creation, storage, organizing, sharing, dissemination and effective use of information inside and outside an organization that most organizations today use to facilitate and expedite the management of their information processes. Therefore, the purpose of this study is to explain the role of information governance in scientific centers. This research is fundamental and the library method has been used to collect information from various printed and electronic information sources. Information governance in scientific centers includes general components such as people, technology, processes, policies, tools, and specific components such as information value, information quality, information security, privacy, information acceptance, and record management which can accelerate and facilitate the information lifecycle management, sharing, access, use, protection and archiving of information in the among of the scientific communities.  Also, information governance through auditing, prioritization, policy making, information refining, information control and creation of information systems in the fields of increasing transparency, accountability and flexibility and openness, legalism, improving speed and effectiveness of decisions and processes, reduce of scientific risk and costs and control corruption among the scientific communities.Information governance by creating a suitable environment and opportunities in the scientific centers can provide proper governance, management and policy making of the processes of search, retrieval, acquisition, creation, storage, organizing, transmission, sharing, dissemination, use, analysis and control of information among the scientific communities.

    Keywords: Information, Governance, Information Governance, Information Management, Information Cycle, Scientific Centers
  • Yousef Ramezani *, Ghasem Anvari Pages 147-166
    In today's world, many countries in the world, which are facing limited foreign exchange resources, have placed the income from tourism as one of the important sources of foreign exchange earnings. It is obvious that tourism sectors can be considered as a source of income if they have valuable tourism potentials and resources. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method and correlational nature. Religious tourism experts (organization managers, leaders of pilgrimage tours, hotel managers) form in Mashhad. And due to the uncertainty of the statistical society, the sampling method used in this research is non-probability. The method of data collection in this research is the standardized questionnaire of Lourdes (2005) to measure the variable of e-government services, Farahani et al. The obtained data were analyzed by descriptive statistics methods (mean, frequency percentage) using SPSS version 19 software and inferential statistics (structural equation method) using PLS software. The results showed that IRIB programs (national media), social media platforms such as Instagram and Telegram and electronic government services (government to government, government to employees, government to citizens, government to business, government to tourism organizations and government to tourists) has a significant positive role in the development of religious tourism.
    Keywords: development of religious tourism, national media, Social Media, Electronic Government